Hoppa till innehåll

Tävlingsgrenar

Här nedan kan du läsa om alla de grenar som vi på Hammarö brukshundklubb antingen bedriver kurser i eller som våra medlemmar är aktiva i. Är du nyfiken på att testa på någon av dessa skojiga hundsporter så håll utkik efter våra prova-på-tillfällen eller efter våra nybörjar- eller fortsättningskurser.

Agility

Agility kommer från engelskans ”agile”, som betyder vig eller lättrörlig, och har man sett en hund som springer en agilitybana någon gång så förstår man varför. Denna sport går fort! Det gäller att på snabbast möjliga tid, i rätt ordning och med minst antal rivna hinder springa runt banan tillsammans med sin hund. Som förare kallas man för ”handler” och är en slags vägvisare för sin hund, så den tar hindren i rätt ordning. Det är en fartfylld och kul sport där det gäller att ha tungan rätt i mun och att kunna ta snabba beslut!

Lydnad

Lydnad är sporten för dig som gillar problemlösning och att finslipa på detaljer. Man tränar sin hund i att utföra olika moment på kommando, så som inkallning, olika apporteringsutföranden, hoppa över hinder osv. Allt eftersom hunden blir duktigare så blir momenten allt mer avancerade och hunden ska både kunna jobba in mot dig och ut från dig. Inom lydnad är det viktigt att hunden både kan vara explosiv och ha tempo för att i nästa stund kunna varva ned och vara metodisk och noggrann. En kul sport där samarbete och känsla är viktigt!

Bruks

Bruks består av följande grenar: spår, sök, skydd och rapport. De är grenar eller arbetsprov som utvecklats till följd av vad försvarsmakten ville testa sina hundar i förr. Idag är de först och främst en sport men används likväl som en måttstock för aveln inom brukshundraserna. Grunden är nosarbetet och sedan kompletteras detta med en lydnadsdel samt för skyddet en skyddsarbetesdel. Spårhundarna ska spåra ett personspår i terräng, sökhundarna ska söka av ett bestämt område i terräng efter gömda figuranter, en rapporthund ska springa en sträcka i skogen ensam mellan olika stationer och en skyddshund ska både spåra, göra ett sök och sedan ett så kallat planskydd. En riktigt duktig brukshund ska vara orädd, självständig OCH samarbetsvillig samt ha orken att jobba en hel dag.

Rallylydnad

Inom rallylydnaden ska du och din hund ta dig igenom en bana där ni ska utföra olika moment. Det kan vara allt i från att hunden ska sitta/ligga vid din sida till att den ska kunna motstå utlagda ”frestelser”. Rallylydnad handlar om glädje, samarbete och att lösa kluriga uppgifter med sin hund.

Drag

Inom draghundssporten gäller det inte bara att ha spring i benen – du måste kunna koppla på din hjärna också! Det handlar lika mycket om mental styrka och kondition som om fysisk. En draghund kan användas året om. På sommaren kör man s.k barmarksdrag då man antingen springer eller cyklar bakom sin hund. Vintertid knäpper man på sig skidorna eller så selar man hundarna och ger sig ut med sin spark eller sin släde. Det är en mycket trevlig sport som förenar både nytta med nöje och naturupplevelser! Besök gärna Svenska draghundsportförbundet för mer info.

Freestyle

Så här står det att läsa om freestyle på SKK’s hemsida: ”I en freestyletävling utför du och din hund tillsammans ett program till musik. Det är en hundsport med ett stort mått av frihet, du får gärna vara kreativ och originell när du skapar ert framträdande och ni kan göra en personlig tolkning av musiken du valt. Väl inne i ringen ska det synas att samarbetet mellan dig och din hund är glädjefyllt, hunden ska helst både glatt och villigt åtlyda dina signaler. Sporten är mycket publikvänlig.” Svenska Hundfreestyleklubben (SHFK) är det som har huvudmannaskapet för denna sport men vi på Hammarö brukshundklubb erbjuder årligen kurser inom detta då vi är en hundklubb för ALLA.

Tjänstehund/IPO

SBK är en frivillig försvarsorganisation. Vi har uppdrag att rekrytera och utbilda hundar och personal till Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Detta sker via omfattande tjänstehundsutbildningar inom SBK’s olika lokaldistrikt. Det går dessutom att tävla inom vissa grenar som tjänstehundsbegreppet omfattar, detta är bland annat IPO-R. För mer information om tjänstehundar kan du läsa följande foldrar:

Fyrahundratusen – en folder om försvarsmaktshundar

Räddningshunden

Info om patrullhundar